Pòrri-fèr
Allium polyanthum
Amaryllidaceae Alliaceae
Autre noum : Porre-fèr.
Noms en français : Poireau des vignes, Ail à fleurs nombreuses.
Descripcioun :Lou pòrri-fèr se vèi souvènt d'aqui d'eila pèr camin, dins li vigno e lis ermas. Se recounèis à si boulo de flour roso salo e à sis estamino que sorton gaire. I'a de 8 à 40 veno à la cabosso.
Usanço :Èi di proun acampa à la fin de l'ivèr avans la flourido. Lou pòrri-fèr èi goustous crus o cue en liéume e meiour que li dóu negòci, evidentamen subretout lou blanc. Li racino sèrvon pèr sougna li plago e li pougnaduro de la tavaniho e di serp (siegue fretado, siegue en maceracioun dins l'aigo - P. Lieutaghi, op.cit. p. 438). Tambèn pèr ajuda à faire sourti lou nourrimen (o placenta) encò li cabro e fedo, se dounavo uno tisano de pòrri (Ibid.).
Port : Grando erbo
Taio : 40 à 150 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Allium
Famiho : Amaryllidaceae
Famiho classico : Alliaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 6
Ø (o loungour) enflourejado : 3 à 6 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 800 m
Aparado : Noun
Abriéu à juliet
Liò : Ermas
- Camin
- Champ
- Vignarés
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Eurimediterrano
Ref. sc. : Allium polyanthum Schult. & Schult.f., 1830
(= Allium porrum subsp. polyanthum (Schult. & Schult.f.) Jauzein & J.M.Tison = Allium ampeloprasum subsp. polyanthum, 1990 (Schult. & Schult.f.) O.Bolòs, Vigo, Masalles & Ninot )
Erbo-de-la-cabro
Scorpiurus subvillosus
Fabaceae Leguminosae
Autre noum : Erbo-de-l'amour.
Noms en français : Chenillette poilue, Scorpiure.
Descripcioun :L'erbo-de-la-cabro es uno pichoto planto de l'an, primo e un pau rebaladisso, peludo, que fai de flour jauno en courouno de dos à cinq flour. Se recounèis peréu à si fueio entiero, ço qu'èi pulèu rare pèr uno Fabaceae, e subretout à si dóusso torso (en espiralo dins li 3 plan de l'espàci) e di proun espinouso (fotò). Trachis dins li relarg secarous coume la garrigo.
Usanço :La dóusso èi dicho manjadisso, mai n'en sabèn pas mai. Se manjon peréu li grano.
Port : Erbo
Taio : 10 à 50(80) cm
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Scorpiurus
Famiho : Fabaceae
Famiho classico : Leguminosae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : 0,8 cm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Mai à jun
Liò : Garrigo
- Tepiero seco
Estànci : Termoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Eurimemediterrano
Ref. sc. : Scorpiurus subvillosus L., 1753
(= Scorpiurus muricatus subsp. subvillosus (L.) Thell., 1919 )